Audit energetic

Audit energetic

Auditul energetic reprezintă un studiu complex al comportamentului şi al consumurilor energetice ale clădirilor.

Citește mai mult »

Certificat energetic

certificat energetic

Certificatul energetic este un document care prezintă, într-un mod sintetic şi unitar, performanţa energetică a clădirii.

Citește mai mult »

De ce trebuie certificat?

certificat energetic

Dacă vrei să vinzi o locuință, să închiriezi sau vrei să întabulezi o clădire nouă, nu o poți face fără acest certificat.

Citește mai mult »

De ce trebuie certificat?
Din iulie 2012 certificatul devine obligatoriu pentru orice tranzacție imobiliară

Principalul motiv pentru care trebuie sa ai un certificat energetic este legea 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

Dacă doriți să vindeți o locuință, să inchiriați sau vreți să întabulați o clădire nouă, nu o puteți face fără acest certificat energetic.

Art. 12 – alin. (2) Pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere.

Performanta energetica se refera la tot ceea ce implica o buna functionare a cladirii: incalzirea termica a incaperilor, incalzirea apei pentru consum, racirea, ventilarea, iluminatul sau orice alte utilitati. Certificatul energetic atesta cat de eficienta este sau nu o cladire in consumul resurselor – combustibil, energie electrica, energie termica – pentru a oferi conditiile optime de functionare.

Chiar daca nu urmeaza sa vinzi, sa inchiriezi sau nu ai o cladire noua, certificatul energetic se poate dovedi extrem de util. Vă puteți face astfel o idee clară cat de mult cheltuiți pentru intretinerea cladirii si mai ales, prin recomandarile ce insotesc acest certificat, aflați ce ar trebui sa faceți pentru a reduce aceste cheltuieli si a spori confortul propriu cu cheltuieli minime.

Din luna iulie 2012, orice tranzacție imobiliară o veți putea face doar daca aveți un certificat energetic pentru casa sau clădirea dvs.

Obţinerea certificatului energetic
Etapele de obținere a certificatului

Procedura de obţinere a certificatului energetic pentru o clădire este următoarea:

  • solicitarea făcută de proprietarul/administratorul clădirii pentru întocmirea Certificatului energetic;
  • efectuarea expertizei energetice a clădirii şi întocmirea Certificatului energetic de către un auditor energetic atestat;
  • eliberarea Certificatului energetic al clădirii de către primăria pe raza căreia este situată clădirea.

Categoriile de clădiri pentru care la construire-reabilitare, vînzare sau închiriere se eliberează certificatul energetic sunt: locuinţe unifamiliale şi blocuri de locuinţe, birouri, hoteluri, spitale, clădiri de învăţamînt, clădiri pentru servicii de comerţ. Certificatul energetic al clădirii ar trebui ar fi trebuit să fie obligatoriu începînd cu 1 ianuarie 2010, acum 1 ianuarie 2011, dată de la care nu se vor mai putea construi, vinde sau închiria clădiri care nu au acest act.

Clase energetice
clasificarea claselor energetice

Auditori acreditați
Membrii AAECR, AIIR

ing. Ion OCHEA
Auditor energetic pentru clădiri, construcții și instalații
Membru AAECR, AIIR
ochea.ion@gmail.com, office@energy-star.ro
021.267.52.17, 0722.763.264
București-Ilfov-Olt
dipl. ing. Georgeta NEAGU
Auditor energetic pentru clădiri gradul I,
construcții și instalații

Membru AAECR, filiala Dobrogea - centrul zonal Constanța
fam_neagu@yahoo.com
0723.683.433
Constanța
dipl. ing. Ioana BALINT
Auditor energetic pentru clădiri gradul I,
construcții și instalații

Membru AAECR, filiala Transilvania - centrul zonal Brașov
ioanabalint.certificate@gmail.com
0268.313.314, 0741.555.000
Brașov